Historie Hindeloopen

Aan het IJsselmeer, vroeger Zuiderzee geheten, ligt het oude stadje Hindeloopen met smalle steegjes, mooie doorkijkjes en oude karakteristieke panden.

Elfsteden stadje met uniek karakter
Hindeloopen is een van de kleinere Friese elf steden, maar het heeft een geheel eigen karakter. Dit komt tot uitdrukking in de bijzondere geschiedenis, een aparte woon- en leefcultuur, een kleurrijke klederdracht en een eigen taal.

Amsterdam, Scandinavië en Rusland
In de 17e en 18e eeuw was het grootste deel van de mannelijke Hindelooper bevolking berokken bij de handel en zeevaart op Scandinavië en Rusland. Mede door de band met de wereldstad Amsterdam kwam Hindeloopen in de 17e en 18e eeuw tot grote bloei. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren en telde in de bloeitijd ± 2300 inwoners tegen nu ca. 850.

Van belangrijke handelsstad naar toeristische bestemming
In de 19e eeuw eindigde de bloeiperiode. De handelslieden en schippers vertrokken naar Amsterdam, en Hindeloopen werd een arm vissersstadje.

In de loop van de 20e eeuw ging het langzamerhand weer beter met Hindeloopen door de opkomst van het toerisme. In de stad zelf zijn nog veel herinneringen aan de glorietijd van Hindeloopen te zien. U vindt er bijvoorbeeld enkele grootschippershuizen met daarachter de typische likhúzen, de zomerhuisjes van de grootschippersvrouw, waarin zij ’s zomers met haar kinderen woonde zolang haar man op zee was.

Meer wetenswaardigheden over de woon- en leefcultuur van Hindeloopen door de eeuwen heen kunt u vinden in Museum Hindeloopen. De haven is nog steeds de plek waar een groot deel van het dagelijks leven zich afspeelt. Op de haven vindt u het Sylhús (de sluiswachter-woning) met de karakteristieke basculebrug. De aan het Sylhús vast gebouwde leugenbank is de ontmoetingsplaats voor de mannelijke Hindelooper bevolking.

Stijlvolle klederdracht & schilderkunst
Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep “Aald Hielpen” de klederdracht nog tijdens optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten. Ook de Hindelooper schilderkunst is wereldwijd bekend.

Agenda

  1. Trompe l’oeils als ikonen op houten panelen

    mei 1 @ 11:00 - december 26 @ 22:00
  2. Expositie Antje Veldstra

    mei 14 - september 19
  3. Hielper Zomerfeest

    juli 23 @ 12:00 - juli 24 @ 01:00